9 Haziran 2008 Pazartesi

Ubuntu 8.04 altında Maxthon 2 çalıştırmak!

Daha önceleri MyIE2 olarak tanınan Maxthon, Internet Explorer barındıran Windows işletim sistemlerine kurulabilen ve internette gezinmeyi gerçekten keyif haline getiren bir tarayıcıdır.. Hemen hemen tüm ayarlarının kişiselleştirilebilmesi ve indirip kurduğunuz anda içerisinde gelen özellikleri ile başka hemen hiçbir eklenti kurmadan pek çok ihtiyacınızı karşılayan Maxthon, Internet Explorer 7'ye ve Firefox'a pek çok yenilikçi fikri kazandırmıştır..

Yaklaşık 2 yıldır kullandığım ve ilk kullandığım andan itibaren diğer tarayıcıları "eksik" olarak tanımlandırmamı sağlayan Maxthon'un Windows'a bağımlı bir yapıda olması ve dolayısı ile Linux altında çalışmaması idi.. Ben de bunu kafama takıp geçtiğimiz hafta kıt Linux deneyimim ile Maxthon'u Pardus 2007 altında Wine yardımı ile çalıştırmayı denemiş ama başarılı olamamıştım.. Bu beceriksizliği Maxthon forumlarında paylaştıktan sonra Maxthon ekibinin başında bulunan "Bloodchen" takma isimli Jeff Chen benimle temasa geçerek nasıl bir süreç izlediğimi merak etti, ben de kendisine elimden geldiği kadar detaylı bilgiler sundum.. Akabinde benden Maxthon'un önümüzdeki aylarda çıkacak versiyonu Maxthon 3'ü Linux altında denememi istedi, fakat yetersiz bir Linux kullanıcısı olduğum için teklifini nazikçe redderek Linux konusunda deneyimli birileri ile konuşmasının daha iyi olacağını belirttim.. Jeff sözlerimi ve verdiğim feedback'i dikkate almış olacak ki bugün Maxthon forumlarında Çinli bir forum üyesinin benim Jeff'e bahsettiğim yolu takip edip üzerine kendi Linux ve Wine bilgisini de katarak Ubuntu altında Maxthon çalıştırdığı haberini gördüm..

Böylesi uzun bir girizgahtan sonra Ubuntu altında Maxthon 2 nasıl çalıştırılır aktarıyorum:

1. Wine 0.9.61 veya daha yüksk bir sürümünü kurun..

2. IEs4Linux (Linux altında Internet Explorer'ın 4,5 ve 6 sürümlerini kullanmanuza yarayan bir program) kurun..

3. Maxthon 2 Kurulumu

Maxthon 2'yi kurmak için IEs4Linux ile sisteminize kurduğunuz Internet Explorer'ı açın ve Dosya > Aç menüsünden Maxthon kurulum dosyasını açın..

Alternatif olarak Maxthon kurulum doyasını ~/.ies4linux/ie6/drive_c/ klasörüne koyarak konsoldan aşağıdaki komutları girerek de kurulumu yapabilirsiniz.

env WINEPREFIX="/home/ana_klasörünüz/.ies4linux/ie6"
wine "c:\Maxthon.exe"


4. Gerekli Library Dosyalarını Kurma

Maxthon'u konsoldan şu komutla çalıştırın

env WINEPREFIX="/home/ana_klasörünüz/.ies4linux/ie6"
wine "c:\Maxthon2\Maxthon.exe"


Bu aşamada sistem size birkaç library dosyasının (mfc42.dll, msvcp60.dll vs.) eksik olduğunu bildirecektir.. Size sorulan bu dosyaları tek tek bilgisayarınızda kurulu olan Windows işletim sisteminin \Windows\system32\ klasörü altından kopyalayıp Ubuntu'nun ~/.ies4linux/ie6/drive_c/windows/system32 klasörüne yapıştırın..

5. Program Uyumluluğunu Ayarlama

Wine programı default olarak program uyumluluğunu Windows 98'e ayarlar, fakat Maxthon 2 UNICODE versiyonunu XP ile çalışacak uyumluluğa getirmemiz gerekmektedir.. Bunu yapmak için:

- Wine konfigürasyon penceresini açın
- Maxthon.exe'yi ekleyin ve uyumluluğunu XP'ye ayarlayın
- Aşağıda görüldüğü gibi sürücü (Drive) sekmesinde C: sürücünüzü /home/ana_klasörünüz/.ies4linux/ie6/drive_c olarak belirleyin


Artık Linux altında Maxthon 2'nin keyfini çıkartabilirsiniz..


0 yorum:

Yorum Gönder